מישהו הוציא עליכם לשון הרע במטרה לפגוע? מה עושים?
קל מדי היום לפגוע באנשים גם מבלי לגעת בהם פיזית וזה קורה באמצעות הפצת לשון הרע באינטרנט בכל דרך אפשרית. במקרים כאלה אנשים רבים תוהים כיצד לפעול נגד המפיצים והאם אפשר למנוע את הנזק או לפחות לתקן חלק גדול ממנו בעזרת פיצויים. ההנחה היא שאפשר לשקם את שמו הטוב של אדם שהופץ עליו לשון הרע בעזרת פסיקה של בית המשפט לא תמיד נכונה ויש לדעת זאת מראש. יש חוק לשון הרע והוא קובע מה נחשב לפגיעה בכם.
מה אומר חוק לשון הרע?
יש לחוק לשון הרע סעיפים שונים שקובעים בדיוק מהו וזה כולל ביזוי והשמה ללעג, הפיכה למושא שנאה ושיסוי ציבורי, ביזוי בגלל תכונות אישיות שונות או מאפיינים כמו מין, גיל, עדה, מוצא, דת, זהות מינית או מוגבלות כלשהי. כלומר, יש שדה נרחב של פגיעה שיכולה להיגרם כתוצאה מכך ולכן יש לשקול זאת לאחר התייעצות עם עורך דין שיבדוק את המקרה. אפשר להגיש תביעה בין אם סבלתם מנזק ממשי כמו פיטורין או עבודה שנמנעה מכם כתוצאה מכך, או רק בגלל עצם הפרסום. אין צורך להוכיח נזק אלא לקוות שבית המשפט יסכים אתכם שזהו לשון הרע ולא חופש הביטוי של דעות לגיטימיות אם כי בוטות.
מה עושים במקרה של לשון הרע?
תוכלו להגיש תביעה אזרחית לקבלת פיצויים ללא הוכחת נזק עד 70,000 ₪, או להוכיח נזק ולדרוש יותר. לשון הרע נחשב גם לעבירה פלילית ויש אפשרות להגיש קובלנה פלילית על ידי הנפגע בהליך שהוא מנהל ולא המדינה. זהו הליך שבו התובע צריך להוכיח שלשון הרע הופץ ליותר משני אנשים ובמטרה מכוונת לפגוע בו ולהזיק לו בפרסום הזדוני. במקרה של הרשעה אפשר לגזור גם עונש מאסר ופיצוי כספי.